EMMA ELISABETH

Därför engagerar jag mig i typ 1 diabetes

 

 1. Många barn kan inte gå på förskolan pågrund av brist av resurs och för att förskollärare inte vill lära sig om sjukdomen

 2. 2 barn varje dag får typ diabetes, ungefär 800 barn på bara ett år

 3. Ungefär lika många barn kommer dö av typ 1 diabetes som i barncancer

 4. Barn som inte får äta (socker de måste få i sig) på lektionerna trots att de säger till lärare att de kan svimma. Ett barn hade blivit utslängd ifrån klassrummet och fått U på hela kursen.

 5. Barn som blir mobbade och inte får vara med på kalas ect

 6. Föräldrar som inte få vabba för försäkringskassan och måste ta ut sina semesterdagar, för de måste utbilda lärarpersonal

 7. Barn som aldrig kan leka i frihet pågrund av att behöva avbryta lek

 8. Barn som hamnar i koma eller får syraförgiftning

 9. Pågrund av alla fördomar, att man får typ 1 diabetes av intag av socker och för lite motion och att man skulle vara allergisk mot socker, men också för folk tror att det bara är att ta spruta.

 10. För det är en sjukdom man måste behandla 24/7

 11. För att föräldrar måste gå upp flera gånger varje natt

 12. Man kan inte lära sig allt om alla sjukdomar, men typ 1 diabetes är bland de allvarligaste och dödligaste sjukdomarna man kan ha och det finns oftast i någons närhet.

 13. Inga barn ska behöva bli väckt mitt i natten och behöva bli tvingade till att äta

 14. För att fler borde lära sig att alla människor som vinglar ute på gatan inte är fulla, detta kan kosta människors liv då man gärna struntar i någon som är ”full”

 15. Ingen vill bli en ofrivillig mördare i samhället och därför borde folk få lära sig att när en diabetiker svimmar av lågt blodsocker så ska man absolut INTE ge insulin

 16. ALLA kan få typ 1 diabetes

 17. För att sprida kunskap att det inte är en livsstilssjukdom, utan en autoimmunsjukdom

 18. För att ingen ska behöva bli kallad för knarkare, att vara äcklig eller att bli utslängd ifrån restauranger för man måste ta något för sin överlevnad.

 19. För att många människor förminskar typ 1 diabetes och kränker sjukdomen och de som bär den.

 20. Alla barn ska få ha samma inlärningsförmåga, men diabetesbarn har tyvärr inte det

 21. Alla typ 1 diabetiker lever 10 år kortare, men ännu kortare om man har en svårinställd diabetes

 22. Alla typ 1 diabetiker oavsett hur bra man sköter sig kommer någon gång drabbas av komplikationer. Blindhet, amputation, stroke, njurproblem, hjärt och kärlsjukdomar ect.

 23. Min pojkvän som är så ung som bara 25 år får äta tabletter för högt kolesterolvärde och högt blodtryck som annars kan leda till stroke eller hjärtinfarkt.

 24. Alla borde ha kunskap 

 25. För att min sambo har typ 1 diabetes och våra framtida barn kan bli drabbade av föregående punkter!

Min vackra solstråle ♥
4 år och en vecka. För en vecka sedan fyllde den här lilla pluttan 4 år, vilket för mig är lite overkligt. Hon var ju nyss bebis. Det var ju nyss hon och stora syster Wilma sov över hos mig och jag matade henne med gröt och bytte hennes blöja. Det var ju nyss hon föddes och hon hade sitt lilla huvud på min axel. Älskade älskling. Jag tror inte du vet hur mycket jag verkligen älskar dig. Det går inte att förklara med några ord som finns i ordlistan. Att sitta och skriva detta och se tillbaka gör mig alldeles bölig. Du är min lilla Tyra myra. I och med att åren går så fort så ser jag dig fortfarande som väldigt liten och det är du för mig. Men gud vad din utveckling går fort framåt. Du pratar ännu mer, du är envis och bestämd, men framförallt är du väldigt rolig. 
 
Häromdagen var Tyra och Wilma hos tandläkaren, där Tyra hade sagt "hej jag heter Tyra och hon heter Wilma, hon äter godis", hahaha. Hon må inte vara många år, ändå är hon en av de roligaste människorna jag känner 
 
"det behöver inte betyda att man är dum" - men ibland undrar man ju
Ibland när jag pratar om typ 1 diabetes och fördomar och myter av människor har jag fått svar "det behöver inte betyda att man är dum" och att jag försiktigt ska förklaraNär jag pratar om typ 1 diabetes är det för att sprida kunskap, där lägger jag inte någon tanke åt människor intelligens. Utan jag pratar endast allmänt för att sprida kunskap. Sen finns det situationer där jag pratar om typ 1 diabetes där jag dumförklarar folk och det är när dessa människor förminskar sjukdomen och kränker människor som bär den, utan att man ens har hunnit börja att sprida kunskap. Dom är redan där och förminskar och kränker. Dom är där bara för att såra. 
 
Jag läste häromdagen där en person började med att skriva att diabetes inte är dödligt och en annan som skrev att det bara är att ta insulin och att det inte är en sjukdom att gråta över. Men också häromdagen skulle en typ 1 diabetiker gå till sjukhuset och ta prover, hon var tvungen att vara fastande och fick lågt blodsocker. Hon var tvungen att få i sig något. Hon frågade en person som var före henne om hon fick gå före, varpå personen sa "nej jag måste iväg och jobba" och diabetikern då svarade med att hon kan svimma och dö, tillbaka fick hon ett "jaha, då får du väl göra det". Och folk klandrar mig för att dumförklara dessa människor, i vissa situationer kan man ju undra. Eller när ett barn inte får äta på lektion och blir utslängd ifrån klassrummet. Läraren kanske inte har kunskap och inte kan veta att man måste äta för annars kan man svimma och dö, men talar barnet om det så får man ju lyssna. Dessa människor jag dumförklarar är såna som inte ens vill höra för de tror de vet bäst, det spelar ingen roll vad man säger, de ifrågasätter diabetikers känslor och vardag. Man hinner inte ens börja sprida kunskap utan att påhoppning påbörjar direkt. Folk har också sagt till mig att man tror ju det man har hört om diabetes av andra människor är sant (då menar jag sånt som egentligen är myter), men då när jag sprider kunskap och motbevisar så kan man ju iallafall lyssna.
 
Det är en sak att inte kunna veta allt om alla sjukdomar, men att kränka och förminska är en annan sak.