EMMA ELISABETH

I huvudet på en typ 1 diabetiker
Jag hittade den här bilden på Sveriges största diabetesgrupp på facebook i morse och tycker den förklarar väldigt bra vilken heltidsjobb till sjukdom typ 1 diabetes faktiskt är. Tänk dig att alltid behöva tänka igenom på det här sättet inför varje grej du ska göra. Det här är en bra bild att visa för människor som tror att "det är bara att ta spruta så är det bra sen" eller "det är bara diabetes", där människor tyvärr inte tar sjukdomen på allvar och inte tror det är en kämpig sjukdom, vilket de flesta människor tyvärr tror i dagens samhälle. Typ 1 diabetes är en osynlig sjukdom. Om man bara kunde komma på ett sätt att få all kunskap att komma ut till hela Sveriges hela befolkning, där kunskapen verkligen når ut. Då skulle forskningen få mer pengar också, eftersom typ 1 diabetes är en sjukdom som inte tas på allvar och många människor inte vet vad det är. Jag är förvånad att folk inte tänker mer på att ge pengar till diabetesforskningen, men det är för att så få människor inte vet vad typ 1 diabetes är och det är det som måste ändras och då är denna bild en bra början att visa. Så ja, jag borde väl inte vara förvånad egentligen, men samtidigt så är jag det eftersom det är en sån allvarlig sjukdom som borde få mer uppmärksamhet av samhället. Men sjukdomen förminskas tyvärr och det är inte en enklare sjukdom än någon annan.
 
Men tillbaka till bilden. Den visar inte hela sjukdomen. Bilden visar inte alla känningar (när man har lågt blodsocker) och man börjar krampa som kan leda till koma och den visar inte heller när man har högt blodsocker och åker akut till sjukhuset pågrund av högt blodsocker som gjort att man fått ketoner i blodet (blodet försunnar och detta är livsfarligt), samt visar den inte alla komplikationer typ 1 diabetiker kan drabbas utav. Den visar inte heller alla fördomar typ 1 diabetiker får möta varje dag.
 
Dessa tankar får min sambo dras med, så fort han ska äta måste han tänka tex "hmm jag hade högt blodsocker innan som jag tog insulin till, men det har inte gått ner än, nu ska jag äta och måste ha insulin till maten också, har insulinet i kroppen börjat verkat sen innan? Hur mycket måste jag ta nu?" Och dessa frågor är så viktiga, ett fel, att man tar för mycket insulin kan leda till koma eller att man tar för lite kan leda till ketoner i blodet.
 
Typ 1 diabetes i Tobias släkt
Ingen vet helt säkert varför vissa människor drabbas av diabetes typ 1, det enda man vet är att det inte har något med kosten att göra, att det är en autoimmunsjukdom där immunförsvaret attackerar de insulinproducerade cellerna. I Tobias släkt är sjukdomen diabetes typ 1 väldigt dominerande. Han skulle fylla 12 år när han själv drabbades. Ingen av hans föräldrar har diabetes typ 1, men andra i hans släkt har det. Det ligger på hans mamma sida som alltså själv inte har det och inte hennes föräldrar heller, alltså Tobias mormor och morfar. Den första som fick diabetes typ 1 i hans släkt var en utav hans tre morbröder, sedan drabbades en till av dom också och hans enda moster. Sedan drabbades Tobias och efter det en utav morbrödernas son som var 7 år. Den som senast fick diabetes typ 1 var Tobias enda syskon, hans syster. Hon drabbades för bara nästan 2,5 år sedan precis efter jag och Tobias hade blivit tillsammans. Av alla 11 barn och barnbarn tillsammans som finns i släkten så har alltså 6 personer diabetes typ 1. Tobias mamma och syster var på TEDDY forskningen för några år sedan där de kunde se att hans syster skulle bli drabbad medans deras mamma inte kommer att bli det 
 
Skaffa barn när det finns risk för diabetes
 "Kommer du våga skaffa barn med Tobias?" är en fråga jag har fått förut. Ni kanske undrar likadant, så jag tar upp det här. Ja, jag vågar det. Tycker det är rätt så självklart. Vi alla har olika sjukdomar/diagnonser i olika släktkretsar. Det kan vara i en släkt där det finns mycket cancer, i en annan släkt kan det vara mycket ADHD eller hjärtfel eller som i min släkt har vi mycket migrän. Om man inte skulle skaffa barn pågrund av en sjukdom så skulle ingen kunna skaffa barn isåfall. Det finns alltid någon sjukdom eller diagnos som finns i en släkt. Man kan inte gå och vara rädd att barnet ska drabbas av både det ena och det andra. Ingen vet varför vissa människor drabbas av diabetes typ 1. Det finns de barn som har fått sjukdomen trots att ingen annan i släkten har, så även om jag hade valt skaffa barn med någon annan så hade jag kunnat få barn med den sjukdomen iallafall och det kan också vara tvärtom att våra barn inte får sjukdomen fast Tobias har det.