EMMA ELISABETH

I huvudet på en typ 1 diabetiker
Jag hittade den här bilden på Sveriges största diabetesgrupp på facebook i morse och tycker den förklarar väldigt bra vilken heltidsjobb till sjukdom typ 1 diabetes faktiskt är. Tänk dig att alltid behöva tänka igenom på det här sättet inför varje grej du ska göra. Det här är en bra bild att visa för människor som tror att "det är bara att ta spruta så är det bra sen" eller "det är bara diabetes", där människor tyvärr inte tar sjukdomen på allvar och inte tror det är en kämpig sjukdom, vilket de flesta människor tyvärr tror i dagens samhälle. Typ 1 diabetes är en osynlig sjukdom. Om man bara kunde komma på ett sätt att få all kunskap att komma ut till hela Sveriges hela befolkning, där kunskapen verkligen når ut. Då skulle forskningen få mer pengar också, eftersom typ 1 diabetes är en sjukdom som inte tas på allvar och många människor inte vet vad det är. Jag är förvånad att folk inte tänker mer på att ge pengar till diabetesforskningen, men det är för att så få människor inte vet vad typ 1 diabetes är och det är det som måste ändras och då är denna bild en bra början att visa. Så ja, jag borde väl inte vara förvånad egentligen, men samtidigt så är jag det eftersom det är en sån allvarlig sjukdom som borde få mer uppmärksamhet av samhället. Men sjukdomen förminskas tyvärr och det är inte en enklare sjukdom än någon annan.
 
Men tillbaka till bilden. Den visar inte hela sjukdomen. Bilden visar inte alla känningar (när man har lågt blodsocker) och man börjar krampa som kan leda till koma och den visar inte heller när man har högt blodsocker och åker akut till sjukhuset pågrund av högt blodsocker som gjort att man fått ketoner i blodet (blodet försunnar och detta är livsfarligt), samt visar den inte alla komplikationer typ 1 diabetiker kan drabbas utav. Den visar inte heller alla fördomar typ 1 diabetiker får möta varje dag.
 
Dessa tankar får min sambo dras med, så fort han ska äta måste han tänka tex "hmm jag hade högt blodsocker innan som jag tog insulin till, men det har inte gått ner än, nu ska jag äta och måste ha insulin till maten också, har insulinet i kroppen börjat verkat sen innan? Hur mycket måste jag ta nu?" Och dessa frågor är så viktiga, ett fel, att man tar för mycket insulin kan leda till koma eller att man tar för lite kan leda till ketoner i blodet.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress